De Dementheek

De Dementheek

De Dementheek is de plek in Bibliotheek Gooi+ waar veel informatie te vinden is over dementie. Naast informatie zijn er ook boeken en spelactiviteitenmaterialen te leen.

De Dementheek is onmisbaar voor mensen met dementie, of zij nou thuis of in een zorginstelling wonen. Maar niet alleen mensen met dementie worstelen met de vraag hoe je hier mee omgaat. Dat geldt ook zeker voor hun naaste omgeving. De Dementheek is even goed voor hen, of ze nou een dierbare, zorgverlener of mantelzorger zijn.

In de Dementheek zijn boeken te vinden over geheugenproblemen, zorg voor mensen met dementie, (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen.

Er zijn ook spellen te vinden in de Dementheek, die kunnen worden ingezet om op een leuke manier te communiceren met mensen met dementie. De meeste spellen zijn erop gericht om herinneringen op te kunnen halen.

Waarom

Waarom doet Bibliotheek Gooi+ dit? Een op de vijf mensen krijgt in zijn/haar leven te maken met een vorm van dementie. In Nederland hebben 270.000 mensen een vorm van dementie en de verwachting is dat dit aantal aanzienlijk zal toenemen.

70% van de mensen met dementie woont thuis. Dit roept vragen op bij diegene die in het beginstadium zijn van de ziekte en hun directe omgeving. Op welke manier kunnen dementerende mensen zo lang mogelijk de eigen regie behouden en kunnen zij deelnemen aan de maatschappij.

Het is enorm belangrijk dat er voldoende informatie is te verkrijgen hoe je met dementie om kunt gaan. De doelgroep vraagt om een specifieke benadering, iets wat met behulp van de materialen uit de Dementheek een stukje makkelijker wordt.


Informatieve boeken

Films en muziek

Openingstijden Dementheek

De vestiging Bussum, Loosdrecht en Eemnes hebben een Dementheek. Bekijk de openingstijden van deze vestigingen.


Alzheimer Nederland