Tineke van Leusden: coördinator VoorleesExpress

Vrijwilliger worden

Tineke vertelt...

 

Wie ben je? Mijn naam is Tineke van Leusden en ik woon in Huizen sinds 1975. Waarom ben ik vrijwilliger ben bij de bibliotheek? Nadat ik stopte met het werken als logopedist in Bussum zocht ik een zinvolle besteding voor mijn vrije tijd. Taal en het werken met kinderen hebben altijd mijn interesse gehad. En de bibliotheek is een mooie verbinder tussen taal en kinderen.

Communicatie zoeken met de mensen om me heen vind ik heel belangrijk. En dat is een van de mooie aspecten van mijn ‘job’ binnen het vrijwilligerswerk. Samen met een ploegje voorlezers maak ik contact met heel veel gezinnen die inzien dat taal een belangrijk vehikel is om goed te communiceren. Wij zijn welkom in de huiskamers van zogenaamde nieuwkomers hier in de regio. En bij Nederlandstalige gezinnen die, om welke reden dan ook, ondersteuning nodig hebben in het verwerven van een goed gebruik van taal.

Als coördinator ben jij meestal degene die de eerste contacten legt. En dat is vaak spannend: op welke manier pak je het aan als je weet dat het gezin uit een regio komt waarvan je sowieso de taal niet spreekt... Maar juist door die taalbarrière word je uitgedaagd om al je communicatieve vaardigheden in te zetten en het gezin doet dat ook. En dat lukt vaak heel goed. En anders hebben we ‘Google Translate’ nog als hulpmiddel. Ik ervaar het als heel bijzonder dat ik zo dichtbij mensen kan en mag komen in hun prive-situatie. Ik kan er een boek over schrijven.

  • 'Het is bijzonder om zo dichtbij mensen te mogen komen'

Als je houdt van werken met ouders en hun kinderen die ondersteuning vragen om beter Nederlands te verwerven  is deze ‘job’ een prachtige besteding van je tijd. Samen met de voorlezer en het gezin maak je een planning voor de voorleessessies. Je volgt via evaluaties hoe de voorleessessies verlopen en je bent beschikbaar voor ondersteuning en vragen van de voorlezer en het gezin.  Je spreekt omstreeks de 10e sessie af voor een tussenevaluatie samen met het gezin en hun voorlezer. En bij de ,laatste, 20ste keer neem je samen met de voorlezer afscheid van het gezin namens de VoorleesExpress. En dat is altijd een feestelijk moment: het gezin krijgt een diploma, de kinderen boeken of spelletjes. Naast het contact met de gezinnen vind ik het persoonlijk heel leuk om de voorlezers te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomsten die je organiseert met je ‘ploeg’. Dan heb je tijd en gelegenheid met elkaar tips en ideeën uit te wisselen en leren we elkaar goed kennen.

Binnen de bibliotheek is een goede ondersteuning qua begeleiding en scholing. Bij de VoorleesExpress zijn goede en directe contacten met de projectleiding. In mijn geval heb ik ook nog een warme band met de voorlezers. Een aantal van hen ken ik al vanaf mijn start in 2016.


Wil je net als Tineke ook vrijwilliger worden en helpen om de taal van kinderen te verbeteren?

Bekijk de vacatures

'Iemand helpen geeft je zoveel terug!'

'In de bibliotheek vind ik het menselijk contact terug dat ik als verpleegkundige zo waardeerde en gemist heb.'